Yrket

Yrket

Som ortodontiassistent arbetar man i team med specialisttandläkare i ortodonti och många gånger även med klinikens tandtekniker. Beroende på vilken klinik man jobbar på, kan arbetet vara allt från få delegerade moment till största dels delegerat arbete. Många gånger träffar man "sina" patienter med sex veckors intervall under cirka två års tid vilket gör att man oftast bygger en god relation till sina patienter. Största dels är det barn och ungdomar men även en del vuxna.

Yrket som ortodontiassistent har i dagsläge ingen egen legitimation. Just nu pågår en diskussion om ortodontiassistent utbildningens framtid. Styrelsen till Svenska Ortodontiföreningen kommer att hälsa på oss på kommande konferens. Vi vill därför samla in frågor från er så att vi kan förbereda en bra diskussion. Hur tycker ni att framtida ortassutbildningen ska se ut? Mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Ortodontisektionen har drivit diskussionen kring legitimation och delegering 2010 & 2011 med både Svenska Tandsköterskeförbundet och sakkunnig på Socialstyrelsen. I följande dokument kan du läsa mer om diskussionen:

Med jämna mellanrum genomför vi våra enkätundersökningar. Vi vill uppmuntra samtliga medlemmar att svara på enkäten nästa gången det kommer ut. Ju fler svar desto bättre bild får vi av löneläget och desto bättre kan ni förbereda er inför lönesamtalen.

Öppna enkäterna här